размер шрифт: Версия за печат

Тофу

Тофу (на китайски даъ-фу, то-фу - на японски, ту-бу на корейски)- соево сирене, приготвя се като към топло соево мляко се прибавят сгъстяващи вещества. Обикновено се използва нигари(състои се от калциев сулфат). Още може да бъде приготвено с помощта на лимонов сок или оцет. След пресичането соевото сирене се пресова.

Тофуто започва да се използва в Китай още през 200 г преди н. ера. Въпреки че историята за създаването на тофуто е изгубена през вековете, китайска легенда гласи, че за пръв път е приготвено случайно. Един китайски готвач добавил нигари в соево пюре за ароматизиране и случайно се получил продукта, който сега наричаме тофу. Тофуто е един от най-използваните продукти в азиатската кухня и намира много широко приложение във вегатарианската кухня.

Тофуто е един от най-универсалните и икономични белтъчни продукти. Той е ниско калоричен и с ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестирол. Може да бъде меко и твърдо. Почти няма собствен аромат, но като гъба поема ароматите на останалите продукти и много добре се съчетава с тях.

Тофуто е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм и е превъзходен за хора страдащи от сърдечни и стомашни заболявание и такива с алергия към месо и яйца.

Рецепта за домашно приготвяне на тофу

Продукти:
500 г соя
2-3 с.л. лимонов сок

Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода.

В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността(непрекъснато се бърка) огъня се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона.Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля(тензух) и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд.тенджерата. С ръце претрийте добре за а се отцеди колкото може по-добре.

Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди. След това покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо пресовайте с по-голяма тежест и заз по-дълго време.

Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около 1 седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Самардалата Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum е многогодишно тревисто растение от семейство Alliaceae достигащо на височината 70-130 см, с яйцевидна луковица. Образува кръгло, здраво стъбло завършващо с едри цветове, оцветени в бяло и зелено, с розови или кафеникави участъци. Листата й в напречен разрез имат формата на трилъчна звезда.