размер шрифт: Версия за печат

Авокадо

Родината на това овощно дърво е Средна и Южна Америка. То принадлежи към семейство дафинови, има вечно зелени листа, много приличащи на дафиновите. Още през VI-VIII в. Авокадото се оглежда в Централна Америка.

 Средната маса на един плод е около 250г-600г, с крушовидна форма. Покрит е с тъмнозелено до тъмновиолетово на цвят гладка или грапава кора. В средата има голяма кафеникава костилка, която не става за храна. Костилката е обградена от сочна маслена месеста част със светло зелен цвят и вкус на лешник. Авокадото е богато на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо магнезий. Авокадото съдържа около 30 процента лесно усвоими от организма мазнини, а също и около 3 процента белтъчини, и поради това добре се съчетава с морски продукти, месо от птици и яйца. В 100 г авокадо се сдържат около 218 калории.

Авокадото традиционно се използва от жените в Мексико и Аризона като козметично масло, което леко прониква в кожата и я освежава. Полученото масло е жълтозелено има мек орехов мирис и е богато на витамините А, Е, Д, калий,калций, натрий, фосфор и желязо. Счита се че е много подходящо да се консумира от хора страдащи от заболявания на черния дроб.

Когато избирате авокадо, подръжте плода в ръка. Кората трябва да е без петна. Той трябва да бъде плътен, при натиск с пръст да поддава, но не трябва да остават вдлъбнатини Разрежете авокадото на две и като въртите двете части ги отделете една от друга. За да не потъмнее месестата част я напръскайте с лимонов сок. Ако плодът е много твърд, оставете за няколко дни да узрее. Оптималната температура за съхраняване е около 10 градуса. Авокадото се консумира сурово, защото топлинната обработка променя вкуса му. Използва се в сандвичи, сосове, салати, десерти.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Дафиновото (лаврово) дръвче произхожда от Средиземноморието и Мала Азия. Елините го тачели като свещено и кичели с него победителите.