размер шрифт: Версия за печат

Как да премахнем "плаващите" кости от сьомга филе

Преди да готвите филе от сьомга е добре да проверите за наличие на „плаващи” кости в средната част. Тези малки "плаващи" кости не са прикрепени към основния скелет на рибата и остават скрити, след като рибата е филетирана. Тъй като този тип кости трудно се виждат, най-добрият начин да ги намерите е чрез докосване. Ето как да ги откриете и премахнете:

Поставете филе върху работната повърхност и прекарайте пръстите си по дължина. Ако има кости ще ги усетите с върховете на пръстите си.

Когато намерите кост, плъзнете ръката си под филето, точно под коста и натиснете леко нагоре за да се огъне филето и да покаже върха на коста. Хванете края на костта с пинсета или с клещи и издърпайте бавно и внимателно докато я изтеглите напълно. Повторете процедурата с всички намерени кости.

Тези кости са хлъзгави, така че имате нужда от инструмент с добро сцепление за да ги премахнете. Много производители на прибори за хранени и готварски принадлежности продават специални пинсети за рибни кости. Ако обаче сте от хората, които не обичат чекмеджета, затрупани със многобройни специализирани „джаджи”, чифт клещи от железарията ще ви свършат перфектно работа. Просто не забравяйте да ги почистите преди и след работа.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Лековита билка и подправка, наричана още градински чай и позната от Средновековието. Употребявайте я пестеливо, защото има много натрапчив мирис.