размер шрифт: Версия за печат

Сечуански (китайски) пипер

Zanthoxylum piperitum, Z. simulans

Като подправка се използват плодовете на две близки по произход растения. Още познати като Сечуански пипер, анасонов пипер, китайски пипер, див пипер. В Китай се нарича faah jiu или hua chiao и е характерен за провинция Сечуан (Szechwan). Важна подправка в централната част на Китай и някои японски провинции, но се употребява и в някои части от Индия, целия хималайски регион и някои части на Югоизточна Азия. Той е една от съставките на китайската смес “Пет подправки” (five-spice powder). Въпреки многото си алтернативни имена, които включват думата пипер, всъщност не е истински вид пипер.

Плодовете на сечуанския пипер са малки, червеникавокафяви и растат на храстовидно дърво. Плодовете се изсушават и се продават цели или след като са махнати черните семена от вътрешността им. Най-добре е да се купуват заедно със семената. Червеникаво кафявата обвивка или така наречените плодове се използват заради своите характерни аромат и вкус, а също и заради необичайният вцепеняващ ефект, който има в/у езика, толкова различен от лютия и парлив вкус на пипера или чилито.

Много добре се прилага при ястия от патица, пиле и свинско. За сечуанската кухня е характерно използването на пипера заедно със звездния анасон и пресен джинджифил. Използва се и при приготвянето на сосове сервиране с приготвени на пара или варени риба, птици, месо или зеленчуци.
Запечете в сух тиган за да разгърне аромата си и за да може по-лесно да се стрие в хаванче. Съхранявайте във херметически затворен съд.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Червеният пипер се получава от изсушените и смлени на прах зрели червени чушки. Растението, което принадлежи към сем. Картофени, произхожда от Централна Америка и е пренесено в Европа в началото на XVI в. Съществуват множество сортове чушки, от които се добива червен пипер и които се различават помежду си главно по съдържанието на лютиви вещества. В кулинарията се използва както сладък, така и лют червен пипер.