размер шрифт: Версия за печат

Галангал

Alpinia Galanga L. swart L.

Английски: Galangal, galanga root, galingale, Siamese ginger
Руски: Галгант, Галангал, Калган
Немски: Galanga, Galgant, Großer Galgant, Siam-Ingwer
Френски: Souchet long, Souchet odorant, Galanga
Италиански: Galanga, Galanga maggiore
Други названия: аптечен корен

Галангала е много популярна подправка в цяла Югоизточна Азия и е особено типична за тайландската кухня. Широко се използва в Малайзия, Индия, Индонезия, Камбоджа, Виетнам и Южен Китай – влиза в състава на китайската смес „five spice powder”. Използват се корените на многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила. Има три разновидности: Alpinia officinalis ( малък корен ), Alpinia Galanga (голям корен) и Alpinia chinensis (к и т а й с к и к о р е н ).
Родината му е о-в Хайнань (Китай). Отглежда се в Южен Китай, Тайланд, на о-в Ява(Индонезия). Галагана е подправка ботанически близка с джинджифила, но не може да се приеме за негов заместител в кулинарията.

Названието му произлиза от арабското Khalanjan и китайското Liang-tiang('mild ginger'). Латинското наименование е дадено в чест на Просперо Алпини (Prospero Alpini (1553-1617), италиански ботаник, категоризирал и описал екзотичното растение.

Европейците се запознават с галангала чрез гърците у римляните, които я получавали от арабските търговци. Коренът на галангала се е ценял не по малко от този на джинджифила. В средните векове е бил широко известен като лечебно средство. Отварата се е препоръчвала за укрепване на стомаха, срещу колики и за възбуждане на апетита .

За да се приготви подправката корените на растението се обелват от външната кора, режат се на правоъгълни парчета с дължина 5-8 сантиметра и след това се сушат на слънце. Изсушените корени са с кафеникав цвят отвън и червено оранжеви във вътрешността, благодарение на което лесно се различава от джинджифила.

Галангала може да се използва в пресен вид или сушен Пресния галангал има силен и свеж аромат и умерено пикантен вкус. В Тайландската кухня често се добавя, нарязан на парченца в супи ( tom khaa ) в съчетание с кокосово мляко. Нарязан на ситно се използва ястията приготвени чрез бързо запържване (stir-fries). Смлян, влиза в състава на много видове къри пасти. Подобно на джинджифила аромата му се съчетава много добре с този на чесън, куркума, канела, кокосово мляко.
Сушения и смлян галангал е доста по-пикантен от пресния и вкуса му се доближава до този на джинджифила. Освен смлян, сушения се продава и на парченца, които след накисване в гореща вода се доближават до вкуса на пресния.

Съхранява се в херметически затворени съдове.

Подобни статииМоят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Тази подправка върви с .. всичко. Така ще Ви отговорят не само в Тунис, но и в Мароко и Алжир. Хората там я обожават с кускус, както и с традиционния овнешки гювеч, в банички с месо и дори върху сандвичи.