Просеник

2 кг.
Готово след 90 м.
българска кухня българска кухня
Вегетарианска рецепта
Това е традиционен хляб от северо западна България. Някога е бил храната на бедните. Невероятно вкусен и ароматен. Сега е деликатес.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В кипяща подсолена вода слагам по малко от царевичното брашно, което предварително съм намокрила, за да не става на топчета. Така сварявам качамака, докато започне да се отделя от стените на тенджерата. Бърка се само в една посока - обратно на часовниковата стрелка. Изсипва се върху намокрена тава. Ако сложите в единия край няколко бучки сирене, то става превъзходно докато изстине качамакът. След като изстине се нарязва на филии. Така приготвения качамак замества хляба .
Разтапям маята със малко сол и щипка захар. Правя кладенче в част от бялото брашно, прибавям маята и половината от изстиналия качамак, намачкан с ръце и започвам да меся, като прибавям по малко от бялото брашно. Измесва се за около 10-15 м. Разстила се в обилно подмазана с масло тавичка и се оставя да втаса. След това се правят недълбоки нарези на ромбове, като на всички ъгълчета се слага по бучица масло.

Пече се в умерена фурна -180-200 гр. около 35-40 м.

Публикувана на: 06-12-2007, 11:56:00

РЕЙТИНГ


Оценка: 5
Потребители, оценили рецептата: 3
Само регистрираните потребители могат да оценяват рецептите.

КОМЕНТАРИ

Към коментарите от стария вариант на сайта

просеник

много е вкусно!
05-09-2010, 22:52:11 | панковска

просеник?

За пръв път чета такава рецепта.От кой край на Северозапада е? За качамака - разбирам, но да го месите с тесто за погача....Малко ми е странно и ми звучи невкусно.
29-07-2009, 13:49:25 | жужу
Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.

Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Анасон звездовиден

За родина на звездовидния анасон се смята Юго-Източна Азия – Китай и Виетнам, където се среща от 600- 1600 м надморска височина. Както и канелата, растяща по тези места, той е любима подправка на китайците. Те първи го използвали като подправка при приготвяне на ястия още преди началото на нашата ера.