Телешка пастърма

българска кухня българска кухня

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Телешки шол (нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см) се поставя в саламура в съотношение 80 гр. сол на 1 литър вода. Престоява 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода. Изважда се от водата пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече месо се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик. След 24 часа се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) с подправка за пастърма, приготвена по следния начин:
3 пълни супени лъжици червен пипер, 20 гр. сол, 2 гр. захар, 1 чаена лъжица риган, 1 чаена лъжица сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 гр. червено вино. Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос.
Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още едно денонощие, след което се освобождава и се оставя да съхне. Може да се консумира още на четвъртия ден.
За по – продължително съхранение, след като месото изсъхне се намазва отново с пастата за пастърма и се държи в найлонов плик във фризер.
В случай, че пастърмата се приготвя през по-топлите месеци от годината сушенето става в хладилник, в който има поставен отворен пакет ориз за абсорбиране на отделената от месото влага

ИЗТОЧНИК

В.С.
Публикувана на: 13-12-2005, 22:00:00

РЕЙТИНГ


Оценка: 5
Потребители, оценили рецептата: 5
Само регистрираните потребители могат да оценяват рецептите.

КОМЕНТАРИ

Към коментарите от стария вариант на сайта

28-01-2011, 15:22:55 | nane_vutev
Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.

ПРОДУКТИ

телешки шол
сол (80 гр. сол на 1 литър вода)

подправка:
3 пълни супени лъжици червен пипер
20 гр. сол
2 гр. захар
1 чаена лъжица риган
1 чаена лъжица сминдух
15 зърна ситно смлян черен пипер
15 зърна счукан чимен
6 скилидки пресован чесън
прецедения сок на средно голям лимон
50 гр. червено вино
бяло вино
Добави към избрани рецепти Версия за печат Изпрати на е-мейл Добави нова рецепта

Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Аир (Acorus) се нарича род многодишни блатни тревисти растения с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър, с триръбесто стъбло и линейни мечовидни листа с успоредно жилкуване, дълги до 120 см.