Миди с ориз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистеният лук се нарязва по на едро и се запържва. Като стане прозрачен се добавя ориза също да се запържи и се наливат 2 ч.ч. вода. Когато оризът е полуготов се прибавят настърганите домати, сол, червен пипер на върха на лъжицата и много черен пипер. Разбърква се и се добавят мидите, както са с черупките(добре измити и изстъргани). Ако е необходимо се долива още малко вода. Ястието е готово, когато мидите се разтворят и черупките се напълнят с ориза. Желателно е като се изключи ястието от огъня, да се остави да отлежи около 15 - 20 мин.

ИЗТОЧНИК

Емилия
Публикувана на: 18-07-2005, 00:00:00

РЕЙТИНГ


Оценка: 4
Потребители, оценили рецептата: 1
Само регистрираните потребители могат да оценяват рецептите.

КОМЕНТАРИ

Към коментарите от стария вариант на сайта

продължение

свои хора можем да постигнем много добър резултат и със замразени миди без черупки от "Метро". Практично и лесно е, макар да не е толкова ефектно. Опитайте да сложите и кориандър /ако нямате- сложете къри- там има и кориандър и ч.п. и др./ И според мен задължително за морските продукти зехтин вместо олио! Разликата в цената не е драстична, както бе в миналото, а разликата във вкуса и качеството огромна!
07-05-2008, 15:51:16 | ivanmarholev

Машала!

Наистина ястието е много вкусно! Четох в коментарите, че били миди по бургасски... уви... нищо против Бургас и бургазлиите, но повечето манджи у нас са или от турците или от гърците. Тази специално е от Турция и на турски се нарича "мидие долма", което ще рече пълнени миди. В Истанбул се продават на всяко второ кюше в туристическата част на града. Аз не слагам домати.Да се приготвят с черупките и да се ядат от тях е наистина ефектно, но ако все пак се приготвят за вътрешна консумация, т.е. за
07-05-2008, 15:39:30 | ivanmarholev

защо така, бе джанъм?

нали затова сме тук да обсъждаме. извинения ако съм ви засегнал

Колкото до напълването...винаги се запълват ...
А, прецеденият сок от отворените преди това миди придава много морски вкус... опитайте
30-01-2008, 23:27:33 | Паур

отговор

"пинизът" на това ястие е черупките да се напълнят с ориза. Копър се слага на салата от миди или на сърми, а без домати, това просто не са миди с ориз.
Това което приготвяте Вие е някаква пародия
26-01-2008, 00:41:51 | emilia_

Миди с ориз - има ли нещо повкусно??/

Мидите с черупки слагам по-скоро за ...разкош - двадесетина, добре измити и изстъргани. Основното количество съм отворил и почистил предварително, като вместо вода използвам прецеденият сок от варенено им. Готвим МИДИ с ориз, все пак, не -обратното...:)
И тук копърът е задължителен, особено ако пропуснем доматите...
23-01-2008, 20:22:26 | Паур
Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.

Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Див чесън

Произхождащо от северните простори на Русия, това растение се е разпространило през Средновековието из цяла Европа То е близък(братовчед на чесъна и лука, но ароматът му е по-дискретен.