Главна  »  Статии
RSS

Авокадо

Родината на това овощно дърво е Средна и Южна Америка. То принадлежи към семейство дафинови, има вечно зелени листа, много приличащи на дафиновите. Още през VI-VIII в. Авокадото се оглежда в Централна Америка

Ананас

Ананас (на испански Ananas) е род тревисти растения от семейство Bromeliaceae. Произхожда от Южна Америка. Над 15 вида, като някои видове имат допълнителни кръстоски от 5-6 варианта. Предполага се, че през 1493 г. когато Христофор Колумб открива остров Гваделупа от Малките Антилски острови се превръща в първия европеец, който за първи път срязва плод на ананас.

Банан

Бананът е дървоподобно растение, макар и технически трева, от род Musa. Терминът банан се използва и за продълговатите плодове на дървото. Първоначално бананите са култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания.

Боровинка

У нас се срещат диворастящи главно четири вида боровинки - червени, черни, сини и Странджански. Боровинките имат приятен сладникав, възкисел вкус. По съдържание на манган черните боровинки превъзхождат всички други плодове и зеленчуци.

Грейпфрут

Грейпфрут – вечнозелено цитрусово дърво и е едно от малкото плодни дървета , които не са открити в диворастящ вид. За първи път са описани на остров Барбадос през 1750 г, а след това на Ямайка през 1814 г. Предполага се, че са възникнали от естественото кръстосване на портокал и помело (известно още с името шеддок).

Диня

Cucumis citrullus vulgaris

Динята идва о т тропическите области на Африка. Там все още в пустинята Намиб и полупустинята Калахари се срещат нейни диворастящи форми. Но култивирането и отглеждането на дините започва в Древен Египет, където още в дълбока древност(4000 г. пр.н.е) по достойнство оценили вкусовите качества на този представител на семейство Curcurbitacae.

Дюли

Дюлята (Cydonia oblonga) е единствен представител на род Cydonia. Формата им е подобна на тази на крушата, но е с по-голям размер. Има ярко жълта кора и не могат да се консумират сурови поради тръпчивия си вкус. Но са много полезни, защото са богати на захари, витамини, минерални соли, танини и пектин. Когато са напълно узрели дюлите имат прекрасен аромат. Могат да се добявяр при приготвянето на ястия от ябълки и круши. От тях става чудесни сладка, компоти, сосове или мармалади. В традиционната българска кухня освен за сладка дюлите се използват и за приготвянето различни ястия с месо – пилешка или телешка яхния с дюли.

Земна ябълка (топинамбур)

Земната ябълка (топинамбур) е многогодишно растение, родом от Северна Америка. Надземната му част прилича на слънчоглед, а подземната представлява мощна коренова система с крушевидни израстъци (бели, жълти, розови, червени или виолетови).

Кайсия

Prunus armeniaca

Родината й е Китай, но дълго време европейците са смятали, че идва от Армения и латинското й название е Prunus armeniaca (арменска слива). Дълго време са смятали, че това е прокълнат плод, който предизвиква треска. Най-вероятно Александър Велики го е пренесъл в Европа, а арабите са го разпространили из Средиземноморието.

Карамбола

Averrhoa carambola

Забележителните плодове са най-ценената част от това растение. Те са овални, с 5 (рядко 6) добре изразени ребра, които придават характерния изглед на звезда на напречните резени. Кората им е тънка, восъчна, жълто-оранжева, а сърцевината - сочна, хрупкава и жълта при напълно узрелите плодове.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Това е многогодишно растение от семейството на кръсто-цветните. Въпреки че е широко разпространен у нас не само като култивиран зеленчук, а и като бурен, хрянът се употребява сравнително малко.