Главна  »  Статии
RSS

Авокадо

Родината на това овощно дърво е Средна и Южна Америка. То принадлежи към семейство дафинови, има вечно зелени листа, много приличащи на дафиновите. Още през VI-VIII в. Авокадото се оглежда в Централна Америка

Агар

Gelidium amansii (KUTZ)

Наричан още китайски желатин или "японска пяна". Вид водорасли в моретата на Югоизточна Азия - Южно-Китайско и Японско. От тях се извлича продукт, който при смесване с вода образува нежно, но силно желе, което не се разпуска при нагряване, както животинския желатин.

Агнешко месо

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около 2 месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Аир

Acorus calamus L.

Аир (Acorus) се нарича род многодишни блатни тревисти растения с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър, с триръбесто стъбло и линейни мечовидни листа с успоредно жилкуване, дълги до 120 см.

Алабаш

Brassica caulorapa

Алабашът е двугодишно кореноплодно растение с кръгъл или продълговат корен и малки спираловидно разположени листа на дълги дръжки. За храна се употребява само корена, който има приятен сладникав вкус.

Ананас

Ананас (на испански Ananas) е род тревисти растения от семейство Bromeliaceae. Произхожда от Южна Америка. Над 15 вида, като някои видове имат допълнителни кръстоски от 5-6 варианта. Предполага се, че през 1493 г. когато Христофор Колумб открива остров Гваделупа от Малките Антилски острови се превръща в първия европеец, който за първи път срязва плод на ананас.

Ананасови кръгове

Отрежете с остър нож горния и долния край на ананаса. Махнете кората като направите вертикални разрези от горе до долу.

Анасон

Pimpinella anisum L.

Анасонът е една от най-старите известни на човечеството подправки използвана за кулинарни и медицински цели. Има доказателства, че анасонът е използван в Египет през 1500 г. пр. н.е. Римляните са използвали подправени с анасон кейкове след употреба на тежки ястия и това се разпространява по цяла Европа от римските легиони.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Лимоновата трева е една от най-използваните подправки в тайландската кухня. Придава лимонов вкус и аромат на ястията, но без да придава типичния за лимона кисел вкус.