Главна  »  Статии
RSS

Бадем

Prunus dulcis

Родината на на бадема (Prunus dulcis) е Мала Азия и Северна Африка. И още 1000 години преди Христа той е бил известен в Китай. А днес почти цялата годишна реколта от бадеми събират в Италия, Испания и Калифорния. Бадемовите дървета растат на каменисти склонове и колкото повече слънце има, толкова по-едри са ядките.

Бразилски орех

Родината му е Бразилия. Там растението дори не се култивира, плодовете се събират от красиви, диворастящи дървета, които достигат до 50 м.

Кашу

Аnacardium occidentale L.

Кашу идва от "акажу", което на езика на южноамериканските индианци означава "жълт плод". И тук става ясно, че кашу не е плод, а костилка, която е върху жълта или червена круша (наричана ябълка), в тъмна обвивка. Крушата също се яде, но се разваля бързо, затова е позната в тези места, където расте - например в Индия, където всяка година събират около 25 хиляди тона такива "ябълки". Затова наричат кашуто още и индийски орех.

Кестени

Castanea sativa Mill.

Плодовете на растението Castanea sativa Mill. ( питомен кестен, европейски кестен) от сем. Букови са били известни още на първобитните хора. Овъглени плодове на кестен са намерени в селища от каменната и бронзовата ера. Смята се, че името “Castanea” идва от Kastanea, град в Pontus, Turkey. През V в. пр. н. е. най-добрите сортове кестени са се намирали в Мала Азия и Гърция, оттам са се разпространили по цялото Средиземноморие и в Южна и Централна Европа.

Кокосов орех

Кокосовият орех – на тайландски "ма прао" е плод на един от най-разпространения вид палма. Това дърво може да се срещне и на най-отдалечените острови, където жителите използват цялата палма, без остатък: орехите се използват за храна, от черупката се правят съдове, от влакната обвиващи черупката – груби тъкани и рогозки.

Лешник

Лешниците са сред най-калоричните, но и най вкусни ядки. Съдържат бор и лецитин, голямо количество витамин В, калций и желязо и действат благотворно на костната, нервната система и кръвообращението. С лешника са свързани най-много суеверия. Чрез него се пазели от мълнии, от уроки, от нечисти сили, от мишки и змии.

Макадамия

Този австралийски орех е почти непознат за нас. В Хаваите има огромни плантации с него.Това е единственото, годно за ядене орехоплодно в този район на Земята - отново става дума за костилка, а не за плод. По вкус напомня лешник. Понеже макадамиите се отделят много трудно от кората - те са много скъпи.

Нахут

Cicer arietinum

Предполага се, че латинското название на нахута Сicer, произлиза от гръцкото kikus, означаващо „мощ” или „сила”. Най-вероятно растението е получило името си заради способността си да оцелява в сложни и разнообразни климатични условия.

Пекан

Пеканът е най-близък роднина на ореха, по вкус си приличат, но той е по-мазен и по-мек, а по размер е нещо средно между орех и лешник. В превод от езика на едно от индианските племена наименованието му означава "орехи, които трябва да се разчупват с камък".

Фурми

Фурмите са плодовете на финиковата палма, растяща главно в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия. Средно финиковата палма достига 25 метра на височина и дава до 80 кг плодове, растящи на големи връзки, съдържащи до неколкостотин фурми. Финиковата палма е много древно растение.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Аир (Acorus) се нарича род многодишни блатни тревисти растения с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър, с триръбесто стъбло и линейни мечовидни листа с успоредно жилкуване, дълги до 120 см.