Главна  »  Статии
RSS

Алабаш

Brassica caulorapa

Алабашът е двугодишно кореноплодно растение с кръгъл или продълговат корен и малки спираловидно разположени листа на дълги дръжки. За храна се употребява само корена, който има приятен сладникав вкус.

Артишок(ангинари)

Артишокът(ангинари) е многодишно двуметрово тревисто растение, приличащо на голям репей от семейство астри.. За храна се използват сърцевините на недоузрелите цветни съзвездия на растението. Най-ценени са неразтворените пъпки. Те са богати на калий, белтъчини и витамини, бедни на калории и имат нежен орехов вкус, който е нещо средно между корена на целината и аспержите.

Бамя

Hibiscus esculentus

Hibiscus esculentus

Батат (патат)

Ipomaea Batatas Lam

Тропическо пълзящо многогодишно растение от семейство Convolvulaceae, отглеждано в тропичните и субтропични области. Култивира се заради богатите на въглехидрати подземни грудки. Те са бели, жълти, розови или червени, достигащи 30 см в дължина и тегло до 1/2 килограм.

Броколи

Броколите са разновидност на цветното зеле. Използваемата част на цветното зеле са цветоносните разклонения с недоразвити цветове, събрани в цветна глава. Използваемата част на броколите са цветоносни недоразвити, зелени стъбла, събрани в рехава глава. Едногодишно растение.

Брюкселско зеле

Счита се, че родината му е Белгия. В много страни (Франция, Англия, САЩ) през втората половина на ХІХ век добива широко приложение с тенденция да измести обикновенното бяло зеле. По своята биологична стойност брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход.

Глухарче

Taraxacum officinale Wel

Глухарчето е многогодишно тревисто растение с млечен сок. Коренът е прав, обикновено неразклонен, дълъг 20-60 см, широк 1-3 см, отвън червено-кафяв, отвътре бял. Листата са събрани в розетка, цветовете - в съцветия обвити отвън със зелени листчета.

Домати

В съвременната кухня доматите се използват почти ежедневно в прясно или в консервирано състояние - консерви, концентрати, сушени, замразени и т.н. Химичният състав на доматите варира в зависимост от сорта и почвено-климатичните условия.

Зеле

Предполага се, че култивирането на зелето е започнало по островите и крайбрежието на Средиземно море. Според Хипократ и Аристотел, зелето е било познато на античните гърци и римляни шест века пр.н.е. Едво в първите години на новата ера то е станало известно на южните славяни на Балканския полуостров.

Зелени салати

Предшественикът на салатите, по точно на марулите бил дребен, с къдрави листа и горчив вкус. Първите техни изображения се появяват върху фреските в египетските гробници от 4500 г пр.н.е. Римляните я култивират и я консумират сурова с топли сосове или винегрети. От времето на император Домициан идва традицията салатата да се консумира като предястие.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Познавали са го още дребните египтяни, китайци, индуси, римляни и араби. Те смятали, че то усилва зрението. В Средна Европа го употребяват и като подправка, и като зеленчук (подобно на целината в нашата кухня, която впрочем е близък роднина на резенето).