Главна  »  Статии
RSS

Калмари

Калмарът е главоного морско животно от семейството на главоногите (Cephalopod), подобно на октопода и стридата. Уникалните му характеристики са: глава с очи, десет пипала и мантия (тяло), в която има сак за мастило.

Пъстърва

България се срещат 3 вида, като най-разпространена е балканската пъстърва Salmo trutta fario. Среща се в планинските реки и потоци до 2500 м. височина , както и в странджанските реки. Достига до 40-50 см. с тегло 1 кг., но в планинските езера може да дотигне и 3 кг.

Сьомга

Със своето сочно, плътно и вкусно месо, сьомгата е една от най-популярните риби. Месото на сьомгата обикновено е розово-оранжево, с характерен аромат и вкус на морска риба и богато съдържание на мазнини.

Шаран

Шаранът (Cyprinus carpio) е сладководна риба, която достига до 120 см на дължина и до 35 кг на тегло. Поради вкусното си месо шаранът е един от най-важните рибовъдни обекти в света. Но като риболовен вид той донякъде е принуден да дели трона със сьомгата. Изключителната му адаптивност и неговата забележителна устойчивост към измененията в средата на обитание са го направили най-широко разпространения вид риба в света.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Наричат го още кимел, див анасон, диво резене. То е тревисто растение, често срещано у нас. За подправка се използват 4-5-милиметровите му плодове.