е-Кулинар :: Руска салата » Рецепти » Салати

http://e-kulinari.com/index.phpРуска салата


ПРОДУКТИ


картофи
кисели или мариновани краставички
моркови
грах (ако обичате, аз лично не добавям)
шунка (или варено пушено месо, сварено пилешко или друго по избор)
майонеза
изцедено кисело мляко
лимонов сок
сол
черен пипер
Любима салата за празници.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Сварявате картофите, без да ги белите, добре измити в леко подсолена вода. Проверявате дали са сварени с вилица ( ако влезе без съпротивление - значи са сварени). И по възможност изберете картофи с приблизително еднакър размер - те ще се сварят едновременно. Сваляте от котлона и веднага изцеждате от водата. Картофите не трябва да престояват във водата, нито да се мият със студена вода. Белите и нарязвате на ситно още докато са съвсем топли и леко разбърквате няколко пъти. Така нарязани те са по хомогенни и след това салата се споява по-добре.

Сварявате, изцеждате и нарязвате на дребно морковите. Нарязвате на дребно краствичките и ги изцеждате добре като стиснете с ръка и изцедите излишната течност. Нарязвате и шунката на ситно. Още нещо - продуктите трябва да са нарязани с приблизително еднаква големина и доста дребно.

Смесвате всичко след като картофите се охладят. Най-удобно е в тавичка - по-лесно се разбърква. Подправяте на вкус с лимонов сок, сол и черен пипер, но не забравяйте, че и майонезата е овкусена. Към майонезата прибавате малко изцедено кисело мляко (около 1 с.л. на 1 опаковка майонеза). Добавяте майонезата към салата и разбърквате добре. Салата трябва да престои поне 1-2 часа преди консумация. 

Не мога да дам точни пропорции - винаги я правя на око и в големи количества, но след като се объркат продуктите не трябва да има силно преобладаващ продукт.

1. Нарязаната и разбъркана салата, преди добавянето на майонезата.