Патладжан, печен на фурна

българска кухня българска кухня
Вегетарианска рецепта

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разрежете патладжаните на две по дължина (без да ги белите). С нож направете дълбоки кръстовидни нарези (откъм отрязаната страна). Леко разтворете нарезите и поръсете със сол (около 1 - 1 1 /2 ч.л. ).  Оставете да престоят около 30 минути за да се оттече горчивия сок. 

Загрейте фурната до 220 градуса и постелете тавичка с хартия за печене. Добре отцедете патладжаните от отделения сок (може и леко да измиете с течаща вода). След това подсушете добре с домакинска хартия или кърпа.  Поръсете или намажете със зехтин и поставете с отрязаната страна надолу в тавичката като под всяка половинка поставите по 1-2 стръкчета мащерка. Изпечете за около 1 час.  След като извадите от фурната оставете за 15-на минути да изстинат.

Сервирайте с лимонови резенчета или винегрет по избор. Ако ще използвате в друга рецепта с лъжица извадете изпечения патладжан от кората.

Публикувана на: 04-07-2008, 09:07:40

РЕЙТИНГ


Оценка: 4.8
Потребители, оценили рецептата: 6
Само регистрираните потребители могат да оценяват рецептите.

КОМЕНТАРИ

Към коментарите от стария вариант на сайта

04-07-2008, 17:32:51 | rumi62
Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.

Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

За подправка се използват недоразвитите цветни пъпки на карамфиловото дърво(вечнозелено дърво от семейството на миртата). По форма те наподобяват на малки гвоздейчета.