е-Кулинар :: Италиански коледен сладкиш (Panpepato) » Рецепти » Десерти

http://e-kulinari.com/index.phpИталиански коледен сладкиш (Panpepato)


италианска кухня италианска кухня

ПРОДУКТИ


110 гр. кедрови ядки
70 гр. шоколад, нарязан на едро
150 гр. стафиди
300 гр. лешници, обелени
180 гр. бадеми, обелени
110 гр. смесени захаросани плодове
90 гр. брашно
250 гр. мед, течен (разтопете, ако е захаросан)
110 гр. орехи, нарязани на едро
хартия за печене

Традиционен италиански коледен сладкиш.
Италианското му название „Panpepato„ означава буквално „подправен с пипер хляб”. В оригиналните рецепти, сладкиша е бил подправян с черен пипер, но в съвременните не присъства.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Смесете в голяма купа, кедровите ядки, шоколада, стафидите, лешниците и захаросаните плодове и разбъркайте с ръце. Добавете брашното и разбъркайте така, че ядките и плодовете да се покрият с брашно. Изсипете меда и разбъркайте докато всичко се покрие с него. Добавете нарязаните а едро орехи и разбъркайте добре.
Напълнете съд със студена вода и го поставете близо до работния си плот. С мокри ръце, разделете сместа на две части и оформете на топки като притискате за да изкарате целия въздух. Поставете двете топки върху покрита с хартия за печене повърхност и оформете като купол(или като руло, по желание). Поставете в предварително загрята до 170 градуса фурна и печете около 1 час. Сладкишът трябва да стане тъмно златист. За да не прегори по време на печенето може да го покриете с алуминиево фолио или хартия за печене.
След като изстине, съхранявайте завит в фолио или хартия. Сервирайте, нарязан на тънки парчета.