Лимончело (Limoncello)

италианска кухня италианска кухня

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измийте лимоните много добре с гореща вода, отцедете и подсушете напълно. С картофобелачка обелете кората(без бялата част). Поставете ги в буркан, заедно с 1 ч.ч. водка(корите трябва да са напълно закрити с течност). Затворете херметично и поставете на тъмно, хладно място за 30 дена, като разклащате всеки ден.
Смесете захарта и водата в тенджера. Оставете да заври и разбърквайте до пълното разтваряне на захарта. След това оставете за ври 10-на минути на слаб огън, докато се посгъсти сиропа. Свалете от огъня и охладете напълно.
Прецедете ароматизираната водка, за да отстраните лимоновите кори, през хартиен филтър за кафемашина(или през плътен тензух). Смесете ароматизираната водка, останалото количество алкохол и захарния сироп. Напълнете в бутилки, затворете херметически и поставете на тъмно и хладно място за още 20 дни.
След това прехвърлете в хладилник и сервирайте ликьора ледено студен в малки чашки. Чудесно се съчетава със сладолед или различни шербети и с него могат да се ароматизират различни сладкиши.

(Забележка: Зеления лимон(лайм) не присъства в традиционната рецепта за лимончело, но придава чудесен аромат на ликьора. По принцип лимончелото е много сладък ликьор, но ако искате може да намалите количеството на захарния сироп или да добавете още алкохол.)

ИЗТОЧНИК

Н.Попова, е-Кулинар
Публикувана на: 18-04-2005, 21:00:00

РЕЙТИНГ


Оценка: 3
Потребители, оценили рецептата: 1
Само регистрираните потребители могат да оценяват рецептите.

КОМЕНТАРИ

Към коментарите от стария вариант на сайта
Все още няма добавени коментари.
Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.

Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Аир (Acorus) се нарича род многодишни блатни тревисти растения с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър, с триръбесто стъбло и линейни мечовидни листа с успоредно жилкуване, дълги до 120 см.