размер шрифт: Версия за печат

Дюли

Дюлята (Cydonia oblonga) е единствен представител на род Cydonia. Дюлята е широколистно листопадно растение. Тя представлява храст или невисоко дърво. Подобно на други розоцветни растения, дюлата освен същинските плодове образува и лъжлив "крушовиден" или "ябълковиден" плод. Плодът на дюлата напомня по структура този на ябълката и крушата.

Като овощна култура дюлята е била позната от дълбока древност - около2000г преди новата ера. За нейна родина се смята Кавказ или Северен Иран. Там тя и сега се среща в диво състояние. Но нейните плодове са едри едва колкото орех и не могат да се ядат. За От там през седми век пр.н.е. този мъхав и ароматен плод е пренесен в Гърция, Рим, Тракия. Днес тя е разпространена из целия свят, но се отглежда най- вече в средиземноморските държави, на Балканския полуостров, в някои страни от Азия и САЩ.

Дюлевият плод е богат на захари (предимно фруктоза), на органични киселини, пектинови вещества, слузести вещества и целулоза. Има много витамини - най-силно е присъствието на РР, С и Е. От минералните соли,най-голям дял се пада на калия, следван от калция и фосфора.От микроелементите впечатлява изобилието на мед-140мг на 100г плод. От органичните киселини в най-голямо количество е ябълчната, след което се нарежда винената. Етеричните масла придават специфичния приятен аромат на плода, а пектиновите вещества са със силно изразен благоприятен ефект върху стомаха и червата.

Именити древни лекари Хипократ, Гален, Авицена са предписвали пресни дюли, сок или мармалад от тях като ободряващо, апетито възбуждащо средство и при различни стомашни смущения. Отвара от дюлеви плодове и семена и днес се препоръчва при стомашни разстройства и кръвотечения. Лечебния ефект се дължи на пектиновите и дъбилни вещества. За болните от белодробна туберкулоза дюлята е особено полезна, а пък печена се препоръчва като затягащо средство при диарии.

Как да я избирате
Избирайте плодове, които са големи, твърди и жълти, без зелени участъци.

Съхранение
Съхранявайте ги в хладилник в найлонов плик до 2 месеца.

Употреба
Поради високото си съдържание на пектин, дюлята се използва най-вече за приготвяне на мармалади, желета и сладка. Обелете я и и извадете сърцевината.

Приготвяне
При печене е готова след около 50 минути, а при варене за около  около 10-15 минути.

Рецепти с ДюлиМоят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Тази подправка идва от едно дребно ниско иглолистно растение, братовчед на кипариса, което е много популярно в Северна Европа Неговите бодливи клони с листа, които не падат, са покрити с множество месести плодчета.