размер шрифт: Версия за печат

Цвекло

Още 2000 год. п.н.е асирийците, вавилонците и персите познавали цвеклото като овощно и лекарствено растение, а като зеленчукова култура започва да се отглежда не по-късно от 1000 г.п.н.е.. Първоначално са се употребявали за храна само листата, но скоро грудката става основната хранителна част.

Във всички времена и в различните народи цвеклото винаги се е считало за лечебно растение. Още Хипократ е признал неговото лечебно действие и го включил в състава на редица лекарствени рецепти. Сериозно проучване на лекарствените свойства на цвеклото е оставил и Авицена. Той високо оценява лекарствените й свойства, но не дооценява хранителните му достойнства. "Цвеклото е ниско хранително, както и останалите зеленчуци" - е писал великия лекар на Средновековието. Съдържащият се в цвеклото бетаин укрепва кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и подобрява работата на черния дроб и ускорява обмена на веществата и оттам се явява ефективно средство при затлъстяване. Диетичното и козметичното действие на сока от цвекло е познат още от древността - да съхранява свежестта на кожата на лицето.

През 1747 г, немския химик А. Марграф открива в корена на цвеклото захароза и предлага да се използва за производство на захар, която преди това се е приготвяла само от захарна тръстика и поради тази причина била много скъпа. (Важно е да се отбележи, че още 100 година преди Марграф по нашите земи са сгъстявали сок от цвекло и от него са приготвяли сладкиши). Интересен е фактът, че катализатор за започване на промишленото производство цвеклова захар е политиката. В стремежа си да подкопае търговията на Англия с тръстикова захар от колониите, Наполеон определя награда от един милион франка за този, който изобрети евтин начин за производството на захар от цвекло. През 1799 г. е построен от Ашар първият завод за производство на захар от цвекло, който просъществувал само късо време поради все още несъвършената технология.

Производството на захар в България е започнало през 1898 г. когато е била построена първата захарна фабрика в София.
Но освен за захар в кулинарията от цвеклото можем да приготвим превъзходни салати, супи и гарнитури. Използват се както грудката, така и листата на младото цвекло. Сокът от цвеклото е превъзходен оцветител в червено.


Моят e-Kулинар

Регистрирайте се за да съхранявате и изпращате рецепти и коментари, както и да използвате пълните възможности на сайта.

ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

в рецептите в сайта
ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

Подправки

Тази подправка идва от едно дребно ниско иглолистно растение, братовчед на кипариса, което е много популярно в Северна Европа Неговите бодливи клони с листа, които не падат, са покрити с множество месести плодчета.